Marijn Galle werd in 1991 geboren te Brugge en groeide net buiten de gemeentegrens op in Zedelgem op ‘den Heirweg’. Sinds 2021 woont hij samen met zijn vriendin en twee dochters van 1 jaar en 3 jaar in Snellegem.


Van kindsbeen af wilde Marijn meteoroloog worden. Samen met zijn toenemende interesse in verplaatsingsgedrag, overstromingen, cartografie, … was dat de motivatie om Geografie aan de Universiteit van Gent te studeren. Na even kort te proeven van meteorologie en klimatologie aan de Belgische kust tijdens zijn stage en masterthesis ging Marijn in 2016 aan de slag bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Daar werkt hij voor Integraal Waterbeleid in de rivierbekkens van de Leie en de IJzer. Elke dag werkt hij rond waterkwaliteit, wateroverlast, watertekort, erosie, riolering, … . Belangrijk daarbij is het samenbrengen van alle betrokkenen en sectoren.


In zijn vrije tijd trekt hij met zijn koersfiets of mountainbike op pad, speelt hij minivoetbal en af en toe snooker, werkt hij in hun (moes)tuin, is hij fervent supporter van Club Brugge en onderhoudt hij zijn interesse in meteorologie. De afgelopen jaren kwamen de hobby’s op een lager pitje te staan door het jonge gezinsleven.


Door de verkavelingsdrang van de afgelopen jaren werd Jabbeke op het vlak van aantal inwoners de sterkst groeiende gemeente in West-Vlaanderen. Het aantal inwoners nam met maar liefst 7 % toe de afgelopen vijf jaar. Dat leidt tot enkele grote uitdagingen in de gemeente. Jonge gezinnen vormen een aanzienlijk aandeel in de bevolkingstoename, wat leidt tot een nog grotere nood aan kinderopvang, avontuurlijke speelzones, jeugdwerking, … . Er dient ook grondig nagedacht te worden over de bestemmingen van de resterende open ruimte. De huidige groene zones kunnen strategisch uitgebreid en versterkt worden tot een groene as in Jabbeke, in overleg met onze buurgemeenten. Voor toekomstige verkavelingen zijn goed uitgewerkte verkavelingsvoorschriften noodzakelijk, zodat bouwheren geen vrij spel krijgen. Daarnaast moet voor elke deelgemeente een (boven)lokaal mobiliteitsplan met langetermijnvisie opgesteld worden. Iedereen moet zich met alle mogelijke vervoerswijzen veiliger kunnen verplaatsen in groot Jabbeke, door doorgaand verkeer, schoolgaand verkeer, recreatief verkeer, plaatselijk verkeer… niet te laten conflicteren. De woonkwaliteit daarbij versterken is een belangrijke randvoorwaarde. De schoolomgevingen en dorpscentra veiliger inrichten is een prioriteit. Trage wegen inrichten zijn daarbij noodzakelijk.


Ook de dorpscentra opwaarderen en het dorpsgevoel versterken zijn van groot belang. Dit kan dikwijls door ogenschijnlijk kleine ingrepen. Voorbeelden zijn het creëren van rustplaatsen, parkomgeving, natuurlijke speelelementen voor kinderen, een plukzone of een plukroute voor fruit, onnodige verharding uitbreken om wat groen aan te leggen, ruimte voor kleinschalige (dorps)evenementen, … .


Marijn zijn politieke motivatie is meerledig. Ten eerste staat hij voor goede onderbouwing en een wetenschappelijk gefundeerde aanpak. Al te vaak wordt van opportuniteit naar opportuniteit gesprongen, zonder het globale plaatje of een einddoel te aanschouwen. We moeten nu bepalen waar we met de gemeente Jabbeke de komende decennia naar toe willen. Eén van de zaken die daarvoor noodzakelijk is, is de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan. Eenmaal dit er is en de projecten gedefinieerd zijn, kan er zoveel mogelijk ingetekend worden op verschillende subsidieoproepen. Dit komt Jabbeke en de gemeentekas ten goede, naast de enorme maatschappelijke meerwaarde.


Daarnaast wil hij sterk inzetten op een transparante communicatie. Er moet meer duiding komen waarom bepaalde beslissingen genomen worden. Door middel van burgerparticipatie kunnen inwoners voor specifieke projecten zelf inspraak krijgen. De lokale inwoners hebben heel wat kennis over allerlei thema’s, dus laten we dit meer gebruiken.


Ten slotte staat hij voor een positieve manier van samenwerken. Er dient rekening gehouden te worden met elkaars standpunten. Goede ideeën van de oppositie, andere partijen, inwoners, … moeten niet tegengehouden worden uit politiek strategisch belang. Het algemeen belang primeert.

Andere Kandidaten