Quo vadis Groen Jabbeke?

23 September 2023

Quo vadis Groen Jabbeke?

Nog 1 jaar rest ons tot de lokale verkiezingen van oktober 2024. Groen Jabbeke is ondertussen reeds 6 jaar vertegenwoordigd in de gemeenteraad. We hielden ons steeds aan ons principe om constructief oppositie te voeren, maar wat houdt dat precies in?

Ook al zijn we het soms grondig oneens, toch hebben we alle raadsleden steeds met respect behandeld. Elk van hen had de moed om zich verkiesbaar te stellen en de durf om onze gemeente te willen verbeteren. Op de man spelen, is niet aan ons besteed hoewel schepenen op hun verantwoordelijkheden moeten gewezen worden. Dat wordt geapprecieerd en werkt in beide richtingen. Dat maakt politiek bedrijven ook menselijker.

Kwaliteitsvolle oppositie

We komen vaak tussen als we het niet eens zijn met bepaalde beslissingen en geven ook duidelijk aan waarom. We schuiven steeds waar mogelijk alternatieven naar voor. Doorheen de gemeenteraden kregen we inzicht in basispijlers van een gemeente zoals financiën, patrimonium en personeel. We brengen geregeld zelf dossiers naar de gemeenteraad en bereiden deze ook grondig voor om met kennis van zaken het beleid op de korrel te nemen. Zo proberen we het debat te openen om andere en betere oplossingen te overwegen. Lokale journalisten pikken het geregeld op en geven ons wat zichtbaarheid. Naast een huis aan huisblad helpen sociale media en een website ons om te communiceren met onze inwoners.

Constructieve oppositie

We namen afstand van een aantal mandaten in intercommunales, omdat onze raadsleden als voltijds werkenden daar nooit aanwezig kunnen zijn. Daar aan vasthouden zou een gemiste kans zijn voor de gemeente. We moeten misschien eens nadenken hoe dat beter kan.


Door constructief oppositie te voeren, hebben we onze plaats in de gemeenteraad. We zijn klaar voor de toekomst en bereiden ons voor op de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.